Емоційна втома очікування закінчення війни

Коли ми чогось довго чекаємо, накопичується почуття емоційної втоми, з’являється 

роздратування, злість і образа на відсутність позитивного результату.  

Як знайти стабілізацію, на що «спиратися» в моменти кризи та змін?  

Резильєнтність — особливість нашої психіки, що дозволяє впоратися з нестабільними часами, попередити емоційне вигоряння, вийти з перед-депресійного стану. Резильєнтність — це відповідь психіки на різні труднощі. 

Як розвивати резильєнтність, виховуючи в собі ментальну пружність і зміцнювати стабілізацію в непростий час змін? 

Наше тіло створено для активності, його потрібно годувати, дати відновлення через сон, активувати роботу лімфи та інших систем організму тренуваннями, пішими прогулянками. У такому разі з’являється тонус, тіло почне шукати способи отримання задоволення та відпочинку після витрачених зусиль. 

Рекомендую завести щоденник. Як що ви не мали такої звички занотовувати свої плани, то зараз на часі спробувати. Це організує вашу психіку, структурує вашу діяльність. Життя стане більш змістовним. З’явиться відчуття внутрішньої опори та значущості. І головне нова звичка і надалі упорядкує ваше життя і допоможе прийти до бажаних цілій та успіху.  Щодня до давайте в щоденник плани. Вони можуть бути гнучкими, можуть мінятися, ви їх можете корегувати від ситуацій та нових обставин, але старайтесь виконувати заплановане. Відслідковуйте свої відчуття в тілі, коли плани реалізуються вами! Ловіть почуття задоволення від досягнутого, хай навіть у дрібницях. Згадуйте свій пережитий досвід, фіксуйте отримані вами навички в щоденнику думок. Це дозволить вам знаходити нові ефективні стратегії для досягнення необхідного результату. 

Не відсторонюйтесь від життя! 

Людина — стадна істота. Через зустріч із людьми передається чужий досвід проживання труднощів та зміцнюється ваша резильєнтність. Діліться своїм досвідом, допомагайте іншим чим зможете, навіть просте слово підтримки це вже для когось може буте натхненням.  

Маю бажання поділитися однією вправою «Погляд із боку»: 

Уявіть собі героя, кумира, це може бути як відома людина, так і авторитетна постать із вашого життєвого досвіду. Напевно, ви вже знаєте історію життя вашого кумира чи героя його непростий життєвий шлях.  

Зробіть вдих-видих, закрийте очі й уявіть, що ваш кумир опинився у вашій ситуації. Яку б він дав вам життєву пораду? Напишіть рекомендацію.  

Тепер уявіть, що ви даєте рекомендацію вашому кумиру у важкій, непростій життєвій ситуації. Запишіть пораду. Подивіться на отримані результати. Вирішіть, що із записаного вам підходить, що подобається. Тепер — напишіть 3 конкретні дії, які ви готові здійснити. 

Кожна криза дає можливість знайти в собі приховані ресурси та можливості, про які ви раніше і не здогадувалися. Дійте та зміцнюйте свою внутрішню опору. 

Так які ж дії ми можемо зробити щоб покращити свій емоційний стан та зібрати себе: 

1.Почніть із персональних дій!  

Харчування + сон + фізична активність.  

2.Плануйте! Почніть із невеликих щоденних планів. Усі плани записуйте, щоб не забути.  

3.Зміцнюйте соціальну активність! Ідіть до спільноти — де є можливість для фізичних зустрічей, діалогу.  

Бажаю всім нам пережити цей час та скорішої перемоги. 

Практичний психолог Бенедущук Ірина