БУЛІНГ, МОБІНГ, ХАРАСМЕНТ

Булінг — прояв агресії з подальшим залякуванням особистості, цькування та погрози, моральне приниження.

Мобінг — «психологічний тиск», систематичне вороже і неетичне ставлення одного або кількох людей проти іншої людини

Харасмент — будь-які образи за статевою ознакою, непристойні жарти і висловлювання на вашу адресу.

«Булінг фактично є зменшеною копією терористичногоØ ЗАЛЯКУВАННЯ Ø ФІЗИЧНЕ НАСИЛЬСТВО Ø ЦЬКУВАННЯ Ø АГРЕСИВНЕ ПЕРЕСЛІДУВАННЯ Ø ЗАДОВОЛЕННЯ ВІД НЕГАТИВНОЇ РЕАКЦІЇ. ЗЛОЧИН, ЯКИЙ КАРАЄТЬСЯ

 ОЗНАКИ БУЛІНГ:

Дитина, учень

 Ø немає друзів Ø боїться іти до школиØ має низьку самооцінку Ø з’являються зіпсовані речі Ø сам наносить собі ушкодження Ø сумний після спілкування у соціальних мережах

На булінгову поведінку впливає комплекс чинників: Соціальні фактори: – вплив ЗМІ- поведінка батьків – сімейне й сексуальне насильство, -друзі з девіантною поведінкою тощо.

 Персональні фактори: -заздрість – боротьба за владу (лідерство) – низький рівень виховання – занижена самооцінка – зловживання алкоголем – наркотиками – комп’ютерними іграми тощо.

Поведінкові фактори: -вандалізм – безцільне проведення часу – прогули й слабка успішність – ранні сексуальні контакти – приводи в міліцію й рання судимість .

 БУЛІНГ – злочин, який карається законом

Форми булінґу:

 • словесні образи, глузування, обзивання, погрози • образливі жести або дії, наприклад, плювки • залякування за допомогою слів, загрозливих інтонацій, щоб змусити жертву щось зробити чи не зробити • ігнорування, відмова від спілкування, виключення із гри, бойкот • вимагання грошей, їжі, речей, умисного пошкодження особистого майна жертви • фізичне насилля (удари, щипки, штовхання, підніжки, викручування рук, будь-які інші дії, які заподіюють біль і навіть тілесні ушкодження) • приниження за допомогою мобільних телефонів та інтернету (СМС-повідомлення, електронні листи, образливі репліки і коментарі у чатах і т.д.) • поширення чуток і пліток.

 НАСЛІДКИ НАСИЛЛЯ

Жертви булінґу переживають важкі емоції – почуття приниження і сором, страх, розпач і злість. Булінґ вкрай негативно впливає на соціалізацію жертви, спричиняючи: •неадекватне сприймання себе – занижена самооцінка, комплекс неповноцінності, беззахисність •негативне сприймання однолітків – відсторонення від спілкування, самотність, часті прогули занять •неадекватне сприймання реальності – підвищену тривожність, різноманітні фобії, неврози •девіантну поведінку – схильність до правопорушень, суїцидальні наміри, формування алкогольної, тютюнової чи наркотичної залежності.  

БУЛІІНГ Як впоратися з ситуацією самостійно?

 •Ігноруйте кривдника, намагайтесь уникнути сварки, зробіть вигляд, що вам байдуже і йдіть геть. •Якщо ситуація не дозволяє вам піти, зберігаючи самовладання, використайте гумор. •Стримуйте гнів і злість. Адже це саме те, чого домагається кривдник. Говоріть спокійно і впевнено, покажіть силу духу. •Не вступайте в бійку. Кривдник тільки й чекає приводу, щоб застосувати силу. •Не соромтеся обговорювати загрозливі ситуації з людьми, яким ви довіряєте. Це допоможе вибудувати правильну лінію поведінки і припинити насилля.

МОБІНГ – «ПСИХОЛОГІЧНИЙ ТИСК»

 Мобінг – здійснюється з метою змусити людину змінитися.

 Мобінг виражається:

– В постійній і часто необґрунтованій критиці -Поширенні завідомо неправдивої інформації (чуток і пліток) – Бойкоти, соціальна ізоляція -Приховування необхідної інформації.

 Причини мобінгу -Бажання помститися – Жадоба влади – Особиста злоба, викликана страхами або заздрістю – «Біла ворона» — люди, що відрізняються від більшості, ті, хто хоч в чомусь виявився «не схожим на інших» тощо.

 Наслідки мобінгу. Люди, що піддаються емоційному насильству: – стають психологічно нестабільними – потрапляють в соціальну ізоляцію – стають вразливими, невпевненими і безпорадними – падає самооцінка – з’являються характерні стресу симптоми – головний біль, застуда, неможливість швидко заснути… – розвиваються хронічні захворювання (психосоматика) -втрачається концентрація уваги та розумової працездатності (нерідкі випадки інфарктів) Наслідки колективного психологічного терору негативно позначаються на близьких і рідних цих людей.

ПРОФІЛАКТИКА ТА ЗАПОБІГАННЯ МОБІНГУ

– Формувати в колективі здоровий психологічний клімат- припинити будь які інтриги та не бери участів в них– не пліткуй і не осуджуй – будь доброзичливим в колективі – Знайди золоту середину, щоб не виділятися з колектива але й не згубити свого обличчя – ніколи не принижуй свого одногрупника.

 Психологи радять: при без приставному мобінгу покинути агресивно налаштований колектив.

ХАРАСМЕНТ – ЩО ЦЕ?

 За даними МОП (Міжнародної організації праці), від 15 до 20% працюючих жінок в розвинених країнах є жертвами харасмента, і тільки третя частина з них подає скарги до суду. Сексуальне домагання на робочому місці – порушення етики ділової поведінки. В багатьох країнах у зв’язку зі збільшенням числа працюючих жінок сексуальне домагання стало розглядатися як серйозне порушення прав людини. Сексуальне домагання – це неприємна поведінка сексуального характеру, в якому має місце застосування влади.

ФОРМИ СЕКСУАЛЬНОГО ДОМАГАННЯ 1. Вербальні: коментарі з приводу зовнішності, тіла, одягу; непристойні ремарки; запитання та коментарі, що стосуються інтимної (статевий) життя; пропозиція сексуальних відносин; вимоги сексуального характеру; обіцянки або загрози, що стосуються умов роботи (просування по службі та ін.), в обмін на сексуальні послуги. 2. Невербальні: неприховане роздивляння тіла людини; демонстрація матеріалів сексуального характеру (фотографій в журналах, Інтернеті та ін.). 3. Фізичні: дотики, поцілунки, обійми тощо; схиляння до сексуальних відносин; згвалтування. Будь-який співробітник може стати жертвою домагання.

 ПОКАРАННЯ ЗА СЕКСУАЛЬНЕ ДОМАГАННЯ

Механізм захисту від сексуальних домагань, передбачений у ст. ст. 22, 23 Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», дає можливість звернутися зі скаргою до  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, уповноважених осіб (координаторів) із питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в органах виконавчої влади та  органах  місцевого  самоврядування, правоохоронних органів держави та суду.Окрім цього, Закон встановлює, що особа має  право  на  відшкодування матеріальних  збитків та моральної шкоди,  завданих їй унаслідок дискримінації  за  ознакою статі  чи  сексуальних  домагань.

Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» зобов’язує також роботодавця “вживати заходів щодо унеможливлення випадків сексуальних домагань”, щоправда, не визначає, які саме заходи повинні вживатися, та не встановлює відповідальності за недотримання цієї норми.

Стаття 154 чинного Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за примушування до вступу в статевий зв’язок особою, від якої жінка чи чоловік матеріально або службово залежні.

Відповідно до роз’яснення Пленуму Верховного Суду України “Про судову практику у справах про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи”, «примушування за своїм змістом включає відкриту або завуальовану погрозу настання для потерпілої особи небажаних для неї наслідків матеріального, службового або особистого характеру (звільнити з роботи, зменшити зарплату тощо)».

102-Національна поліція.

15-47-Державна «гаряча» лінія з попередження домашнього насильства ( в тому числі і на роботі, колективі..) в Україні.

0-800-500-005 – Національна «гаряча» лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми, гендерної дискримінації – 15-00- або з мобільного

– 044-272-15-00.

 Цілодобова Київська  служба «телефон довіри»

Служба у справах дітей та сім’ї Оболонського району в м. Києві. державної адміністрації м.Київ, вул.Тимошенка, 2-Д

Т. 044-418-20-15, 044-418-61-95

І. Стойкова, психолог ДОЕЦ